Recept: Stamppot witlof met kalfsriblap

kalfssucade _

Ingrediënten: (voor 8 personen)

  • 1600 gram aardappelen
  • 1200 gram witlof
  • 100 gram uien
  • 800 gram kalfsriblappen
  • 5 ml citroenssap
  • 400 gram hamblokjes
  • 10 gram vleeskruiden
  • 80 gram boter
  • 100 ml melk
  • 200 gram geraspte kaas
  • 20 gram vleesjus
  • 2 gram nootmuskaat
  • 30 ml olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Meng wat vleeskruiden met de riblappen.
  2. Smelt boter in een koeken pan en braad de riblap bruin.
  3. Giet water op de riblappen en stoof deze gaar. Begin hier op tijd mee want het garen duurt zeker 2 uur.
  4. Zet de aardappelen op in koud water en wat zout en kook deze gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  5. Snipper de ui.
  6. Zet een wok op het vuur met wat olie.
  7. Fruit de ui kort en voeg vervolgens de witlof toe.
  8. Bak deze een minuut of 3-4 mee en voeg dan de ham blokjes toe.
  9. Breng dit mengsel op smaak met nootmuskaat, peper, zout en wat citroensap.
  10. Giet de aardappelen af en laat deze kort droog stomen.
  11. Stamp er vervolgens puree van en meng de boter en melk er doorheen.
  12. Breng de puree op smaak en meng de kaas er doorheen.
  13. Schep vervolgens met een schuimspaan de witlof bij de puree. Er kan behoorlijk wat vocht achterblijven van de witlof.
  14. Gebruik wat braadvocht om juspoeder aan te maken in een steelpannetje.
  15. Schep de witlofstamppot op een bord met wat jus en leg hier een riblapje bij.

Eet smakelijk!