Recept: Stamppot witlof met kalfsriblap

Ingrediënten: (voor 8 personen)
- 1600 gram aardappelen
- 1200 gram witlof
- 100 gram uien
- 800 gram kalfsriblappen
- 5 ml citroenssap
- 400 gram hamblokjes
- 10 gram vleeskruiden
- 80 gram boter
- 100 ml melk
- 200 gram geraspte kaas
- 20 gram vleesjus
- 2 gram nootmuskaat
- 30 ml olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Meng wat vleeskruiden met de riblappen.
- Smelt boter in een koeken pan en braad de riblap bruin.
- Giet water op de riblappen en stoof deze gaar. Begin hier op tijd mee want het garen duurt zeker 2 uur.
- Zet de aardappelen op in koud water en wat zout en kook deze gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Snipper de ui.
- Zet een wok op het vuur met wat olie.
- Fruit de ui kort en voeg vervolgens de witlof toe.
- Bak deze een minuut of 3-4 mee en voeg dan de ham blokjes toe.
- Breng dit mengsel op smaak met nootmuskaat, peper, zout en wat citroensap.
- Giet de aardappelen af en laat deze kort droog stomen.
- Stamp er vervolgens puree van en meng de boter en melk er doorheen.
- Breng de puree op smaak en meng de kaas er doorheen.
- Schep vervolgens met een schuimspaan de witlof bij de puree. Er kan behoorlijk wat vocht achterblijven van de witlof.
- Gebruik wat braadvocht om juspoeder aan te maken in een steelpannetje.
- Schep de witlofstamppot op een bord met wat jus en leg hier een riblapje bij.