Onze kalveren en runderen

Achter elk kalf zit een eigen verhaal

Onze kalveren

Onze kalveren halen we op bij biologische melkveehouders. Zij kunnen immers niet alle kalveren houden. Vaak behouden zij hun vaarzen (de dames) voor de melkproductie. Veel van onze kalveren zijn dan ook stiertjes. Onze kalveren komen allemaal uit Nederland. Niet te veel kilometers maken, dat is beter voor dier én foodprint.

Gedrag & welzijn

Het welzijn van onze dieren staat op de eerste plaats. Doordat de kalveren dagelijks naar buiten gaan hebben ze meer vrijheid. Ze hebben ook meer rust en ruimte in de potstal. Bij een potstal moet je denken aan een groot bed van stro waarop het kalf kan liggen. Dit is beter voor het beenwerk én bevordert hun gezondheid en conditie. Ook is er door de hoeveelheid ruimte veel minder competitie. Dit alles is aanzienlijk beter voor het welzijn van onze dieren.

Net zoals bij mensen beschermen we de zwakkere kalveren tegen de sterkere. Is een kalf even wat minder fit of groeit het niet goed? Dan komen ze tijdelijk terecht in een aparte box waar ze meer rust, extra aandacht en eventueel ander aangepast biologisch voer krijgen.

 

Voeding

De eerste periode van hun leven krijgen onze kalveren melk. Later gaan ze over op ruwvoer.

Onze kalveren krijgen uitsluitend biologisch geteeld voer zoals grassen, maïs, gerst en erwten. We betrekken het voer van ons eigen percelen, maar ook van de Celtic Fields, Nationaal Park De Hoge Veluwe, Stichting Gelders Landschap, Kroondomein Het Loo en percelen van Natuurmonumenten.
Onze gewassen zijn geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

 

Gezondheid

  • Op biologische bedrijven komen minder stofwisselingsziektes voor door het gebruik van gevarieerd ruwvoer.
  • Onze kalveren hebben een betere been- en klauwgezondheid door meer weidegang en potstallen.
  • Potstallen en weides bieden meer mogelijkheden tot rusten, liggen en natuurlijk gedrag, wat zeer gunstig is voor de ontwikkeling van het kalf.
  • De kalveren zijn hierdoor op een natuurlijke manier weerbaarder waardoor geneesmiddelen niet of nauwelijks nodig zijn.

Eco Fields heeft een duurzame bedrijfsvoering, met respect voor mens, dier en milieu.

Onze bedrijfsfilm kun je hier bekijken.