200.000 voederbietenplanten poten

De voederbiet behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet maar heeft een veel lager suikergehalte. Het is een authentiek gewas. Vroeger gaf elke boer zijn koeien voederbieten. In 1948 werd er zelfs 66.000 ha verbouwd in Nederland. De afgelopen jaren verdween de voederbiet steeds meer uit beeld. In 2014 werd er nog maar 279 hectare voederbieten verbouwd. De bietenteelt is grotendeels verdrongen door de maisteelt, die bij de oogst en het voeren minder arbeid vraagt.

Onze kalveren krijgen voederbieten in hun rantsoen. Die voederbieten poten we zelf. Biologisch uiteraard. Biologische akkerbouw kent één grote uitdaging: het onkruidvrij houden. We gebruiken immers geen bestrijdingsmiddelen.

200.000 plantjes, die in de kas zijn voorgezaaid, poten we in mei met een speciale machine. De opbrengst per hectare is namelijk groot, voederbieten zijn heel smakelijk en ze verhogen ook nog eens de voeropname van droge stof bij de kalveren.

In oktober/november worden de voederbieten geoogst en het gehele jaar gevoerd aan de kalveren, versneden en gemengd met gras en mais.